Cara Koordinasi Leads Baru Dengan Sales Team Secara Lebih Efisyen

Apakah strategi untuk assign dan koordinasi leads kepada team anda?

Kalau kita tersilap pilih strategi, ia boleh membantut kebolehan team untuk closing dengan baik.

Malah, ia akan membantut kebolehan kita berkembang bila hendak tambah lebih ramai team.

Adakah Setiap Team Anda Pegang Handphone Masing-Masing?

Kebanyakan team akan ada satu handphone untuk setiap sales team.

Tapi tahukah anda ini mengundang masalah besar nanti?

Antara masalah-masalah yang timbul adalah:-

  1. Tidak Boleh Ukur Prestasi Team Sales. Bermaksud anda sukar nak tahu siapakah yang jawab lambat, atau jawab menggunakan ayat yang tidak betul, atau bersikap kasar. Adakah mereka jawab ikut skrip? Adakah mereka buat follow-up? Semua ini sukar untuk anda tahu kerana mereka yang pegang phone masing-masing.
  2. Kos Leads Jadi Mahal.  Oleh kerana team tak dapat dipantau prestasi mereka, ia menjadi sukar untuk latih mereka supaya lebih berprestasi. Ini akan menyebabkan closing rate team rendah dan kos untuk mendapatkan leads menjadi mahal. Leads manager akan dapat mimpi ngeri dalam menguruskan pasukannya sendiri.
  3. Database Berterabur Dan Tiada Dalam Pegangan Anda. Ini adalah faktor merbahaya pada syarikat. Database customer dan prospek berada di dalam phone team. Bertambah teruk jika phone tersebut adalah milik staff dan bukan milik syarikat. Apa akan jadi jika mereka berhenti kerja? Semua database anda akan hilang bersama mereka sekali. Kalau menggunakan phone milik syarikat sekalipun, database tersebut berterabur dan perlu di import secara manual dari masa ke semasa ke tempat lain seperti Excel atau Google Sheets. Tapi ini sangat jarang berlaku.
  4. Sales Terbantut Jika Staff  Cuti. Memandangkan staff pegang phone nya sendiri, jika beliau bercuti, akan menjadi sukar untuk membahagikan kerja kepada team lain. Proses untuk assign leads akan jadi renyah dan manual.
  5. Pembahagian Leads Tidak Adil Dan Manual. Setiap perlu dilayan dengan cepat sebolehnya di bawah 5 minit. Tetapi jika proses assign berlaku secara manual leads akan dilayan dengan lambat. Kemungkinan untuk closing leads akan berkurangan sebanyak 80% bila leads menjadi sejuk.

Cara Koordinasi Leads Baru Menggunakan NAP (Nasihat Niaga App) – Supaya Lebih Cepat dan Efisyen

NAP adalah CRM yang boleh integrate dengan Facebook Lead Ads, Google Adwords, dan TikTok Lead Ads, di mana setiap leads akan dapat dilihat di satu tempat sahaja oleh semua team.

Setiap kali anda dapat lead baru, semua orang akan dapat alert dan notification. Leads tersebut akan auto assign pada team anda. Anda juga boleh set supaya WhatsApp dijawab secara automatik.

Jika team sales terlupa untuk follow-up, anda juga boleh guna NAP untuk auto-followup bila didapati leads hanya “blue tick” dan diam sahaja.

Yang paling penting, semua leads akan auto assign pada team. Management boleh nampak semua leads yang dikendalikan, dan reporting juga sangat mudah untuk dilihat.

Lihat Demo Bagaimana NAP Digunakan Untuk Menguruskan Appointment Klinik

Ingin dapatkan info mengenai CRM Nasihat Niaga?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download
close-link